Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jačanje na tržištu

Centar banka dokapitalizirat će se s dodatnih 200 milijuna kuna

centar banka
Marko Prpić/PIXSELL
29.05.2013.
u 15:30

Nakon dokapitalizacije planirana je integracija Centar banke d.d. i Vaba d.d. banke u cilju daljnjeg jačanja Banke na tržištu

Centar banka, tj. njezin većinski vlasnik Alternative FGS najavio je dokapitalizaciju banke od 150 do 200 milijuna kuna, računajući da će u povećanju kapitala sudjelovati i ulagači u Alternative, među kojima i država. No još prije nam je potvrđeno iz resornog ministarstva obrta da država ne namjerava sudjelovati u dokapitalizaciji, jer već dulje vrijeme nisu zadovoljni radom tog FGS-a. Naime, osnivači tog fonda jedini su odugovlačili s donesenom Vladinom odlukom o manjoj naknadi za upravljanje te smanjenju upravljačkih prava. Dodatni je problem za banku i što bi uskoro mogla ostati bez uprave. Naime, privremeno upravu vodi Tomislav Marinac iz Alternative, kojemu, kako doznajemo, HNB neće dati odobrenje obavljanja funkcije predsjednika uprave za stalno.

Nadzorni odbor banke može izabrati novog kandidata, ali nitko od njih ne ispunjava uvjete, pa bi HNB mogao izabrati svog čovjeka na čelnu poziciju. Središnja banka je naime tamo već postavila povjerenika. Cijela zavrzlama oko Centar banke opet postavlja pitanje uloge FGS-ova u kojima je ulagač uz privatnog investitora i država, odnosno porezni obveznici, a čija su ulaganja, poput ovoga u Centar banku, vrlo upitna. Jer glavnu su riječ u banci preuzeli osnivači fonda, koji od države dobivaju dobru naknadu, a HNB regulira poslovanje.

Nova dokapitalizacija planirana je kako bi se stvorili dodatni uvjeti za budući rast i razvoj Banke, a znatno će povećati kapitaliziranost Centar banke te omogućiti otpornost na povećane rizike čime će se stvoriti uvjeti za daljnji rast Banke, kao i unaprjeđenje postojećih proizvoda i usluga, priopćeno je iz Centar banke.

Nakon provedene dokapitalizacije te nakon osiguranja svih potrebnih zakonskih i drugih preduvjeta, Alternative Upravljanje d.o.o. planira provesti i drugu fazu tj. integraciju Vaba banke i Centar banke d.d., kao dio projekta konsolidacije malih banaka u Republici Hrvatskoj, a čime će se dodatno ojačati obje banke kao i otvoriti novi prostori na hrvatskom bankarskom tržištu, uz mnogobrojne prednosti za klijente obje banke, dodaje se u priopćenju.

>>Centar banka grca u gubicima, čeka se novi kapital

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije